Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
 • Oldal:
 • 1

TÉMA: szakkönyv, szakirodalom

Válasz: 2012 júl. 04 05:53 #4383

 • Pettner Erzsébet
 • Pettner Erzsébet profilkép
Szeretném felvenni veled a kapcsolatot.Email címem: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Üdv. Zso
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
 

2011 febr. 02 19:39 #3426

 • Könyves Kálmán
 • Könyves Kálmán profilkép
Örülök, hogy ennyien nézték már meg ezt a topikot, és találtak el a könyvtárba akkor is, ha kicsit kerülő út vezet oda.

Üdvözlöm a többet tudni akaró kollégákat!

klmn.knyvs_kukac_gmail.com

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

2010 dec. 12 18:49 #3425

 • Könyves Kálmán
 • Könyves Kálmán profilkép
Egy könyv, amire most találtam rá. Szerintem alapmű, címe ellenére nem csak épületvillanyszerelésről szól. Megrendelhető, megtekinthető az alábbi linken

www.schneider-electric.hu/sites/hungary/...ssagi-kezikonyv.page

Az Épületvillamossági kézikönyv 2007-ben megfogalmazott elvek adják az alapját a Schneider Electric kis- és középfeszültségű villamosenergia-elosztási rendszerének. A tervezéshez, kivitelezéshez szükséges elméleti és gyakorlati útmutatásokat tartalmazó kiadványunkkal hasznos segítséget kívánunk nyújtani a szakma valamennyi szereplője számára:

* tervező- és mérnöki irodák,
* kivitelezők, berendezésgyártók,
* szaktanárok, oktatók.

Könyvünk elsősorban az IEC 60364 (Magyarországon az MSZ 2364) szabványra épül, de hivatkozik további MSZ, EN, HD és IEC szabványokra is.

Az alábbi fejezetekből áll:

1. A Tartalomjegyzék
2. B Tervezési irányelvek - Rendeletek - Beépített teljesítmény
3. C Középfeszültségű elosztóhálózatra csatlakozás
4. D A kisfeszültségű áramszolgáltatói elosztóhálózatra csatlakozás
5. E Kisfeszültségű energiaelosztás
6. F Áramütés elleni védelem
7. G Áramkörök védelme
8. H A kapcsolókészülék
9. I Túlfeszültség-védelem
10. J Meddőenergia-kompenzálás és felharmonikus szűrés
11. K Felharmonikus érzékelés és szűrés
12. L Különleges feszültségforrások és fogyasztók
13. M Háztartási és hasonló jellegű helyiségek és speciális alkalmazások
14. EMC EMC irányelvek
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

2010 nov. 05 14:08 #3424

 • Admin
 • Admin profilkép
<img src="www.hklszaklap.hu/kepek/avatar/c5.gif" align="left" hspace="3" vspace="3">Tisztelt Könyves Kálmán úr!

Biztos vagyok benne, hogy az Ön által javasolt könyvek hasznára válnának a szakmában dolgozó szakembereknek. Mindazon által amennyiben a könyveket szerzői jogok védik, nem tehetjük azt közzé.
Ha gondolja, küldje el a könyvek listáját kiegészítve a szerzők nevével és esetleg a bolt elérhetőségeivel ahol kapható és mi kiemelt helyen közzétesszük.

Tisztelettel:
Admin
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

2010 nov. 04 17:35 #3423

 • Könyves Kálmán
 • Könyves Kálmán profilkép
Tisztelt Kollégák, tisztelt Admin!

Szeretnék valamiféle visszajelzést kapni arról, hogy van e igény ezekre a könyvekre, és még sok hasonlóra. Most csak a topik látogatóinak számát látom, de azt nem, hányan éltek is a lehetőséggel, és töltötték le a könyveket.
Ha lesz rá igény, én rászánom az időt, és más formában lehetővé teszem, hogy akinek szüksége van rá, újra hozzáférhessen ezekhez úgy, hogy egy e-mail ellenében megadom a könyvesbolt címét, ahol megvásárolhatók. Gondolom mindenki érti, miről beszélek.
Semmiféle kellemetlenséget nem szeretnék okozni senkinek, és tisztában vagyok a szerzői jogokkal, egyszerűen csak az a magánvéleményem, ha valaki rászánja a szabadidejét arra, hogy továbbképezze magát, akkor segítsük egymást ennyivel, hogy ezt a tudásbázist megosszuk egymás közt.
A cím: klmn.knyvs_kukac_gmail.com

Várom a véleményeket!

Üdvözlettel: Könyves Kálmán
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

2010 nov. 04 06:26 #3422

 • Admin
 • Admin profilkép
<img src="www.hklszaklap.hu/kepek/avatar/c5.gif" align="left" hspace="3" vspace="3">Tisztelt Könyves Kálmán úr!

Kérjük amennyiben szakirodalommal kapcsolatos elektronikus könyveket kíván megosztani, előtte járjon utána a szerzői jogok kérdésének.
A hozzászólásaiban -melyeket töröltünk- olyan könyvek szerepeltek, amelyeket szerzői jogok védenek.
Amennyiben úgy gondolja, hogy a könyvek hasznára válhatnak a szakembereknek, örömmel vennénk, ha azoknak a boltoknak a listáját tenné közzé, ahol kaphatóak.

Az Ön által javasolt könyvek a következők voltak:
■ Villanyszerelői zsebkönyv
■ Villamos gépek
■ Programozható irányítóberendezések, hálózatok és rendszerek
■ Érintésvédelmi felülvizsgálók kézikönyve
■ EBF és villámvédelmi felülvizsgálat jöhetne cserébe!
■ PLC alapok
■ Bevezetés a mechatronikába
■ Szenzorika 1-2
■ Elektrotechnikai szakismeretek 1
■ Az elektronika alapjai 1-2-3.
■ Villanyszerelő szakmai ismeretek III.
■ Villanyszerelő szakmai ismeretek II.
■ Villanyszerelő szakmai ismeretek I.

Köszönettel:
Admin
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

2010 nov. 04 06:17 #3421

 • Könyves Kálmán
 • Könyves Kálmán profilkép
Villanyszerelő szakmai ismeretek I.

[url]

jó minőségű pdf
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

szakkönyv, szakirodalom 2010 nov. 01 15:13 #479

 • Könyves Kálmán
 • Könyves Kálmán profilkép
elektronikus formátumra gondoltam elsősorban(pdf,djvu,doc,rtf), de papírformátum is jöhet kereslet és kínálat oldalról is<br><strong>[Felhívjuk kedves fórumozóink figyelmét, hogy az elektronikus könyveknél járjanak el körültekintően a szerzői jogok kérdésében!]</strong><br><i>Admin</i>
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
 • Oldal:
 • 1
Oldal elkészítésének ideje: 0.217 másodperc
Powered by Kunena Fórum

Szeretnék hírlevelet

Név:*
E-mail:*

Legutóbbi hozzászólások

További témák »

Legutóbbi témák

  • Dietzel Péter profilkép
  • Hogyan okozott kioldást a villámcsapás?
  • Kedves Rukk Mihály! Semmi nem sérült meg, csak a kismegszakítók oldottak le. Bekacsolt állapotban egy kis asztali ventilátor volt, melynek szintén semmi baja nem lett. A kismegszakítók visszakapcsolása után, minden rendben működött. Nincs helytálló ötletem a kioldás okára.
  • Beküldte Dietzel Péter
  • 2015 jan. 22 15:11
  • R_Mihály profilkép
  • Fényerőszabályzás
  • Az 1 darab izzó betekerésével, egyidejűleg mindkét áramkör megjavul(t)?? Nullavezető (és PE is) biztosan rendben van? A dimmer valószínűleg "lekapcsolt" állapotban is átvezet valamennyire (soros félvezetős szabályozás) és ez az áramszivárgás elég lehet az igen nagy belső ellenállású LED-ek csökkent teljesítményű működtetésére. Az 1 darab -a LED-ekhez képest nagyságrendileg kissebb ellenállású- izzó betekerésével (az izzószálon keresztül) kisöntölődnek ennek a szivárgóáramnak az útjából a nagy belső ellenállású LED fényforrások és ezért nem világítanak. A probléma nem egyedi: hosszabb/párhuzamos bekötővezetékeknél (esetleges kapacitív feszültség!) állítólag a fénycső gyújtókban levő zavarszűrő kondenzátor, LED "izzóhoz" minél közelebbi beiktatása (L és N közé, természetesen) segít.
  • Beküldte R_Mihály
  • 2015 jan. 21 23:42
  • R_Mihály profilkép
  • Becsatlakozási pont földelése
  • „A 30 mA érzékenységű áram-védőkapcsolóval védett, mért fogyasztói hálózatról táplált épületek becsatlakozási pontján elhagyható a védővezető mesterséges vagy természetes földelőhöz való csatlakoztatása.” "Kérdés az, hogy a PEN vezető esetleges szakadása vagy lazulása esetén az áram-védőkapcsoló kikapcsol-e, megakadályozza-e védővezető feszültség alá kerülését. Az áram-védőkapcsoló pótolja-e az "elhagyható" földelést." Jómagam most kezdem kapisgálni mire akar kilyukadni a kolléga :) TN-C hálózat: Tudtommal, minden áramszolgáltató előírja a PEN vezetője mérőhelyi földelését, tehát 1 db. földelés biztosan lesz a PEN vezetőn, és ez a tény már (remélhetőleg) megakadályozza a védővezetői vezetékhálózat esetleges veszélyes mértékű feszültség alá kerülését, a bejövő PEN vezető szakadása esetén. Ipari létesítményekben általános az egyéb épületek, mért TN-C hálózatos megtáplálása, amúgy komoly keresztmetszetű földkábelekkel. Ezen a kitápláló hálózaton FI relé alkalmazása szóba sem jöhet (TN-C > PEN > védővezető) vagyis ugyan mért a hálózat, azonban FI relé nincs, tehát az egyéb épület(ek) becsatlakozási pontján telepítendő a PEN-hez csatlakozó potenciálrögzítő földelés. Elvileg, TN-C hálózat esetén nem fordulhat elő az, hogy a PEN vezető "lebegjen", mert minden épületbe becsatlakozási ponton (és terepi elosztószekrényeknél is) kell PEN-hez csatlakozó számottevő értékű földelésnek kiépítve lennie. TN-S (TN-C-S) hálózat: Ha nincsen FI relé a mért kitápláló kábelen (vagy az azt megtápláló hálózaton) akkor az egyéb épületek becsatlakozási pontjához telepítendő PE-t potenciált rögzítő földelés. Ez ott lehet érdekes, ahol telekhatári mérőhely van, és innen megy a mért TN-S hálózat (földkábelen) pld. egy családi házba. A szabvány szerint, ekkor a családi házhoz is telepíteni kell egy földelést és azt csatlakoztatni kell a mérőtől érkező PE vezetőhöz. Vagy.. a FI relét a telekhatári mérőszekrényben (a mért áramkörön, persze) kell elhelyezni, ami viszont szerintem nem javasolt eljárás: éppen elég a sötétség, ne kelljen még az udvaron hidegben, esőben, sárban is botorkálnia a lakónak a felkapcsoláshoz, ami általában sok, egymásutáni kapcsolást jelent, mert meg kell keresni hibás áramkört, fogyasztót is. Itt felmerül -a plusz földelés elhagyása mellett- egy szelektíven leoldó FI relé használata a mérőhelynél és egy normál leoldású FI relé alkalmazása a ház elosztójában. Erről mit mond a szabvány? Csak a bejövő PEN vezető szakadása miatt (a PEN elágazó pont után!) beépített FI relé elvileg nem kapcsol le, mivel ekkor is a FI relén keresztül záródnak az üzemi áramutak és egyúttal PE és N potenciált a PEN elágazó ponthoz csatlakozó földelés itt sem engedi (nagyon) elszállni. Szintén a PEN elágazó pont léte miatt, a FI relé -testzárlatnál- bekövetkező azonnali működéséhez szükséges kicsi villamos ellenállású hibaáramút (FI relé > fogyasztó > testzárlat > PE vezető > PEN/nulla) a PEN szakadása esetén is jelen van, tehát egy esetleges testzárlat esetén a FI relé azonnal leold, függetlenül a PEN vezető állapotától. Valószínűleg ezen kettő dolog miatt került a szóban forgó könnyítés a szabványba. Egy eset van, amikor gond lehet: amikor mérőhelytől/főépületből melléképületbe menő, FI relével védett TN-S hálózat PE vezetője szakad meg és nincs a melléképületben helyi, PE-hez csatlakozó földelés. Önmagában, a betápláló hálózat PE vezetőjének szakadása miatt nem lesz FI leoldás, mivel nem lép fel hibaáram itt sem. Testzárlat esetén viszont vagy lesz azonnali FI relé leoldás vagy nem, mert PEN csomópont/kicsi ellenállású hibaáramút hiányában, a PE vezetőn keresztül párhuzamos kapcsolást alkotó fogyasztók összesített talajirányú villamos ellenállásától függ a leoldás bekövetkezése. Abban az esetben, amikor túl nagy (kb 7,6 kOhm-nál nagyobb) a fogyasztók összesített, talajirányú villamos ellenállása, akkor az azonnali leoldás elmarad és egyúttal az összes fogyasztó fémtestjén (a közös PE vezetőn keresztül) ott lesz a hibafeszültség. Ennek mértéke (és így az érintéskor kialakuló áramerősség) a testzárlat ellenállásától függ: nagy(obb) zárlati ellenállásnál kicsi lesz az érintési feszültség/áram, míg kicsi zárlati ellenállásnál nagy lesz az érintési feszültség/áram is és ehhez hozzájöhet még az "AC" típusú FI relék "vakulási képessége", illetve FI relé beragadás is. Melléképületnél, hibának tűnik a kötelező földelésre vonatkozó könnyítés, másfelől ez az állapot épületen belül is előfordulhat.
  • Beküldte R_Mihály
  • 2015 jan. 18 11:23

További témák »

 • шкафы купе Днепропетровск
 • шкафы купе Киев
 • шкафы купе Днепропетровск
 • шкафы купе Киев
 • детская мебель в Днепропетровске
 • кухни в Днепропетровске
 • шкафы купе в Днепропетровске