Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
 • Oldal:
 • 1

TÉMA: Felfűzött konnektorok

Felfűzött konnektorok 2012 okt. 18 19:19 #4568

 • Névtelen
 • Névtelen profilkép
Sziasztok!

Kérdezném hogy lehet e ilyet?:
Gerincről - dug-aljba-kapcsoló-lámpa.(függő irányba)
(vízszintes irány)dug-aljba és innen dug-aljra. Szerelvényről szerelvényre lehet kötni?Ha nem miképp lehet ezt elvégezni szakszerűen?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 júl. 18 20:52 #4409

 • nyaki
 • nyaki profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 28
 • Köszönetek száma: 2
 • Karma: 1
Üdv!
A felfűzést ugyan semmilyen szabvány nem tiltja, de nem is ajánlja.
Ha mindenképpen csak ez az egyetlen járható megoldás, akkor azt tanácsolom, hogy a kötődobozban ágaztassatok annyi helyre, ahány további dugalj kerül kialakításra.
Ha egy keret alá akartok tenni több dugaljat, akkor a fázist és a nullát köthetitek tovább egyik aljzatból a másikba, de a védővezetőt nem(!). Ezt a dugalj dobozában egy szabványos nyomórugós (pl.WAGO) kötőlemmel kössétek meg, majd egy műa.kötözővel tehermentesítsétek, így a dugalhoz már csak a kötőelemből kijövő egy szál vezetéket kössétek be, így biztosítva lesz a dugalj kiszerelésekor is a védővezető folytonossága. ;)
Utolsó szerkesztés: 2012 júl. 18 20:55 Beküldte nyaki.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 júl. 18 18:58 #4408

 • attilav
 • attilav profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 2
 • Karma: 0
Nekem is felfűzött konnektorról megy a számítógép. Panelház, erkélyes kisszoba 3 szobás lakásban, az ajtó mellett van a számítógép és konnektort gyárilag ide nem tettek, csak az ellenkező oldalra, így hát annak idején szépen bele lett fűzve a konnektorba egy kábel ami egy hosszabbítóban végződik, a hosszabbító pedig fel lett fúrva a falra az asztal alatt.

A konnektor a padlónál van, a kábel is a padlóból jön ki, és ha jól emlékszem nem olyan hosszú a kábel hogy még egy kötődobozt is oda lehessen tenni a konnektor fölé.
Talán ha arrébb helyezzük a konnektort és a konnektor régi helyén kötődoboz lesz és onnan ágaztatjuk szét a két konnektorba az áramot, az jó megoldás?
Milyen veszélyei vannak a felfűzött konnektornak?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 29 15:43 #4179

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
Kedves Mihály!

Teljesen egyetértek alábbi szavaiddal, ha a papírformát nézem. Gyakorlati oldalról megközelítve szerintem sajnos kevés tervező van aki részletesen előre kidolgozza a terveket. A gyakorlatban vannak akik odadobnak a szerelőnek valamit. A szerelő saját tudása szerint megszereli azt amire szükség van, majd az Ő rajzai rajzai alapján elkészül a megvalósulási terv, vagy ottmarad az eredeti aminek köze nincs a kialakított hálózathoz.
A mostani szabványokat a régiekkel összehasonlítva olyan érzésem van, mintha az utóbbi időben nem mernének leírni konkrétumokat a szabványalkotók, mert az nagy felelősséggel jár. Pl: MSZ 1600 sorozatban mindenre kiterjedő előírások voltak. Tartalmazták a méreteket, elhelyezési, védelmi, keresztmetszeti és sorolhatnám milyen szempontok szerint. Látszott, hogy hozzáértő tapasztalt emberek alkották. Az összes szerelő fejből ismerte a méreteket melyeket a szabványok tartalmaztak. Egy aktatáskában elfért az összes szabvány amire szükség volt.
Ezzel szemben a jelenlegi szabványok csak ajánlásokat és ide-oda mutogatásokat tartalmaznak. Mint a fórumon is kiderül több esetben ezek többféleképpen értelmezhetőek, nem egyértelműek és nagyon nehezen követhetőek. Anyagilag és szabványkeresgéléssel olvasással töltött idővel is tisztességesen leterheli a szerelőket. Fél köbméternyi iratban sem található meg minden amire adott munkához szükség van, így rendszeresen a szabványboltban hagyok a bevételből néhány ezret/néhány tízezret 1-2 sornyi infóért.
"mert nem nekünk, szerelőknek készűl.. hanem villamos tervezőknek, ugyanis az EU vonatkozó alapelve az, hogy a legutolsó garázs villamos hálózata is tervező keze által terveződik meg (ő mér fel, ő mérlegel, számol, stb), és nem a "villanyász" találja ki helyben a dolgokat.. Ő már csak kivitelez, a tervező minden részletet tartalmazó tervei alapján."
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 28 13:29 #4175

 • Melós
 • Melós profilkép
A szabványokkal kapcsolatban teljesen egyet értek, de bármennyire is fájó a dolog, egy családi háznál még jó pár évig nem fogunk tervezőt látni :( És tervező híján, a korrekten dolgozni akaró szakember utánajár, mi a megfelelő módja a szerelésnek, ekkor akad a kezébe (ha megveszi vagy elkéri valakitől) Az új szabványrendszer. És tetszik neki, vagy nem, ez alapján próbál dolgozni. Nincs könnyű helyzetben, de ha jönni fog egy felülvizsgálat a munkája után (egy kisebb üzlethelyiség, vagy iroda esetén pl.) akkor a felülvizsgáló ezeket kéri rajta számon. Ebben az a legszomorúbb, hogy itt az élő példa mennyi szakember, teljesen eltérő véleményen van, másként látja a dolgokat, vita van hogy melyik szabvány mikortól érvényes, kiknek szól, betartsuk-e, vagy az csak egy javaslat, a szabványok használata különben is önkéntes, csak a biztonsági szint tartása a feladat. Miért van az, hogy nem egyértelmű ez az egész? Sajnos szomorú, de itt tartunk, egy ilyen veszélyes iparban 20 ember 15 félén tud értelmezni dolgokat! Ez nem a Mi hibánk, hanem a szabványrendszeré!
Megnéztem a hajszárítónkat, a Mienk 1600 Wattos, és a porszívónk is 2100 W :)
Egy 10 A-es kismegszakító 11,3 A-nál leold 1 órán belül, egy 16 A-es kismegszakító 18,08 A-nál leold 1 órán belül. Elvileg több óráig nem tudom beterhelni 20 A környékén, de egyes gyártók készülékeiről nem nyilatkozom mire képesek :)

A konnektorok felfűzését határozottan tiltó szabványról Én nem tudok, ez gyakorlati kérdés. Van egy mindenki által ismert ábra a könyvekben, ahol 3 db villanymotort látunk, és pirossal áthúzva amikor a védővezetőt felfűzve kötjük egyik motorról a másikra, mert ez tilos. Írja is a könyv, hogy ha külön védővezetőnk van, akkor arról "T" leágazással, minden készüléknek külön földelést kell készítsünk. De azzal fojtatódik, ha a védővezető közös csőben, kábelben halad a tápvezetőkkel, akkor bekötésük is azonos, (ugyanúgy pl. sorkapocslécre) kell elvégezni, ezekre külön megkötés nincs. (Érintésvédelmi Felülvizsgálók Kézikönyve, 2010. 80 oldal) Tehát a "T" leágazásos bekötést csak külön védővezetőnél írja elő! Ez minden szakértői körben vitaforrás, mert valaki azt mondja, kicsúszik a földelés a konnektorból, és megszakad a további földelés a másik aljzatokba. Na jó, de ha kötőelemet használok, és figyelmetlen vagy béna vagyok, esetleg gyengébb minőségű anyagot használok, akkor ott is kicsúszhat, és megszakadhat. De ennyi erővel kicsúszhat bárhonnan bármi. Tény és való, akár így, akár úgy dolgozik az ember, egy alapos ellenőrzést megkövetel az elvégzett munka. Az, hogy utána a lakó belebarmol, és kirángatja a dug-aljból a védővezetőt, (vagy kötőelemből)az már nem a szerelő dolga, nem tudja kivédeni, erre nincs orvosság (apa mindenhez ért szindróma). Azért egy lakóház esetén egy elvégzett szerelői ellenőrzéssel ledokumentálva igazolni az átadásnál a munka jóságát, később fontos lehet, saját védelmetekben is. De egyébként ahogy már elhangzott, a legjobb megoldás a konnektorok fölé kötődoboz, abban a kötések, és a dug-aljhoz csak 3 ér halad. Higgyétek el, van olyan ember, aki még azt is szétrángatja :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 27 20:06 #4172

 • tiktak
 • tiktak profilkép
Tisztelettel kérném valaki tegye közzé mi a szabvány száma ami tiltja a konnektorok felfűzését
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 27 19:46 #4171

 • R_Mihály
 • R_Mihály profilkép
 • TÁVOL
 • guru
 • Hozzászólások: 72
 • Köszönetek száma: 5
 • Karma: 6
Üdv Melós!

Az "MSZ HD 60364-5-52:2011", illetve a legtöbb, EU-jogharmonizált szabvány azért bonyolult, illetve összetett, mert nem nekünk, szerelőknek készűl.. hanem villamos tervezőknek, ugyanis az EU vonatkozó alapelve az, hogy a legutolsó garázs villamos hálózata is tervező keze által terveződik meg (ő mér fel, ő mérlegel, számol, stb), és nem a "villanyász" találja ki helyben a dolgokat.. Ő már csak kivitelez, a tervező minden részletet tartalmazó tervei alapján. (Lásd, eloző hozzászólásom utolsó bekezdése!)
A mi valamikori szabványaink ehhez képest komplett "használati utasítások" voltak, kifejezetten a kivitelezést végző szerelők számára elkészítve, és ezért nagyon problémás jogharmonizáció is.

A lakások -eredendően- nem fűtési áramköröket alkotó vezetékeinek "szakaszosan terhelt" jelzőjével sosem értettem egyet, kettő gyakorlati okból kifolyólag:
- ha az adott lakásban gázszünet van, vagy szimplán kikötik a gázt (amivel egyébként megy a fűtés) akkor az ott lakók azonnal megszórják különféle villamos fűtőeszközökkel az aljzatokat és majdnem bizonyosan konstans terhelést szállító fütőáramkörré "lépett elő" az amúgy nem erre méretezett áramkör. (pld. az "olcsóféle" olajradiátorokban nincsen üzemi hőkorlátozas sem. Ezek az állítható termosztát automatikus lekapcsolásáig folyamatosan fűtenek)
- a feszültség -ahogy nő a terhelő áram- hamar letörik a 1,5mm2-es vezetőn, és pld. a mikrohullámú sütők kifejezetten érzékenyek az üzem közbeni feszültségletörésre.
A mikrohullámú sütők "frontján" azért van jóhír is. A gyártók is felismerték a problémat (igazándiból már jópár éve) és ezért az üzletekben kapható mikrók fűtési teljesítménye ritkán magasabb 800 w-nál. Ehhez -gyártótól függően- 1,3.. 1,4 kW-os teljesítményfelvétel párosul, a fűtési periódusokban. Ezt már vinnie kell egy 10A-es kismegszakítónak is, de egy akármilyen hajszáritó már felemészti maradek kb. 1 kW-ot. (Egy nyamvadt kézi hajszárító is 1 kW körül van! Tessék elkérni az asszonytól és megnézni... :) )
Egy nagyobb -és már indulóáramot is produkaló- porszívó meg visz mindent.

A fentebb tárgyalt "vészterhelés" bizonytalan ideig állhat fenn. (1 óráig, vagy akár napokon át is)
13 A-es kismegszakító (elvben) szűk 16A-nál kapcsol le, amely érték jóval elfogadhatóbb érték számomra is, mint a 16A-es kismegszakító közel 20 A-es leoldási árama. (13A-es kismegszakítót mifelénk csak megrendelésre hoznak az üzletek és kb. két éve)

Amint a jogalkotó egyértelműen leírja azt, hogy 1,5 mm2-es vezetőt lehet biztosítani, pld. 16A-es kismegszakítóval, én is szívbaj nélkül megteszem ezt (a felelősseg a jogalkotoé!) de addig -jómagam- 13A-nál nagyobb névleges leoldási áramú kismegszakítót nem építek be 1,5 mm2-es vezetőre.
Rukk Mihály
(Villanyszerelő, KIF/KÖF kábelszerelő, FAM mérő/kismegszakító csere, Közös oszlopsoros munkavégzés, Emelőkosár kezelő, stb.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 26 16:08 #4168

 • Melós
 • Melós profilkép
Kedves Kollégák!

Az imént említett szabványt már visszavonták (MSZ-14550-1:1979). Jelenleg az MSZ 2364-523:2002 kábel és vezetékrendszerek megengedett áramai vannak, ez lesz érvényben 2014. januárjáig, de már dolgoznak a nemzetközileg már létező IEC 60364-5-52 szabvány hazai beültetésébe az MSZ HD 60364-5-52:2011 alatt létezik is, csak azt hiszem angol nyelven. Na most ebben nem teljesen az a régi megszokott táblázat van. Mondhatni borzasztóan áttekinthetetlen, rengeteg kiegészítő tényezőt kell figyelembe venni. De nézzük mit írt a régi, 14550 szabvány:


"2.2.3. A C terhelhetõségi csoportba tartoznak a lakások fogyasztásmérõ utáni vezetékei, a villamos alapfûtés
vezetékeinek kivételével"

Én úgy látom, a "C" csoportban az 1,5 mm2 keresztmetszethez 25 A van társítva, a "B" csoporthoz 20 A, az "A"-hoz 16 A.

Az új szabvány általánosságban 13 A terhelhetőséggel kalkulál az 1,5 mm2 vezetékekhez. Már létezik ilyen kismegszakító! Gondolom nem véletlen, hogy a régi szabvány, és a felülvizsgálók kézikönyve is megkülönbözteti a lakások vezetékeit a többitől, hiszen ezek általában rövid ideig vannak szakaszosan terhelve. Gondoljunk bele egy háztartásba, mosógép, mosogatógép, mikrohullámú, ezek csak percekig dolgoznak, a mosógép is szakaszosan fűti a vizet, a tűzhely is ki-be kapcsol, hogy hőn tartsa a felületet. a fűtés az más dolog! Pár lakást megszereltünk itt többen B16-os kismegszakítókkal és 1,5 mm2 vezetékkel, és megfelelő minőségű kismegszakítónál, és kötőelemeknél, még nem gyulladt ki semmi, és ez akkor még szabványos is volt. Ma már a bökkenő a szabványosságon van szerintem...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 19 14:31 #4154

 • R_Mihály
 • R_Mihály profilkép
 • TÁVOL
 • guru
 • Hozzászólások: 72
 • Köszönetek száma: 5
 • Karma: 6
T. Villamosság!

Ami táblázatra, túláramvédelmi kérdésekben hivatkozni szoktam (tudtommal nincsen ujabb) az éppen az idézett MSZ-14550-1:1979 szabványban található meg.
Eme táblázatban -telepitési csoporttol függetlenűl- 1,5 mm2-es vezetőre 10A névleges áramértékű biztosító van megadva, túlterhelés elleni védelem értékének. ĺgy aztán -szerintem- akkor járok el helyesen, ha 1,5mm2-es vezetőre, a jövőben is 10A-es névleges leoldási áramú kismegszakítót épitek be. Ez persze lehet "C" karakterisztikájú is, adott esetben.
Mellesleg, megfelelően elosztott/kialakított áramkörök esetén elég a 10A/C védelem, áramkörönként. Lakásokban, a mikrohullámú sütő szokott problémat okozni, ami a müködéséből, és a hátulján levő az elektromos adattáblán olvasható adatokbol küvetkezik.

Részben egy -igaz, régebbi kiadásu- szervizkönyből vannak az alábbi infók, a mikrosütőkkel kapcsolatban:
A (továbbiakban, röviditve) mikrosütőnek nincs indulóárama, hanem üzemi és nyugalmi áramfelvétel van, amelyek a mikrosütő speciális müködéséből adódnak.
A pillanatnyi fűtési teljesítmény minden esetben maximumon megy, és fűtési/üresjárati periodusok megfelelő időzitésével, az átlagos fűtési teljesitmény van szabályozva.
Például: max-ra állítva az adott mikrosütőt, az 5 másodpercig melegít (üzemi áramfelvétel) majd 2 másodpercig üresjáraton van (nyugalmi áramfelvétel) Legkisebb fűtési teljesítmény beállitásakor 1..2 másodperc melegítési periódust, 5 másodperc "üresjárat" követ. Ez a periódusonkénti ki-be kapcsolgatás a mikrosütő áramkörébe beiktatott lakatfogóval mérhető és/vagy a lespórolt világitási áramkörök miatt, a melegitési periódus alatt behunyorgó izzókon látható is.
Ennek mintegy megfejelése az, hogy a mikrohullámú sütők elejére, előlapjára a gyártók csak a melegitési teljesítményt tüntetik fel, mert a vásárló így képes valamelyest osszehasonlítani az egyes mikrosütők képességeit, és nem ijed meg a fogyasztásoktól.
A tényleges -tehát a rossz hatásfokból adódó, igen magas müködési veszteségeket is tartalmazó- teljesítményfelvétel csak a mikrosütő hátlapján (esetleg alján) az elektromos adattáblán található meg.
Tanulságosak ezek az adattáblák (Tesco-ban, egyéb szaküzletekben, minden további nélkul meg lehet nézni ezeket): egy 1000W-os mikrosütő tényleges (melegítési periódusra értendő) teljesíményigénye 1,6...1,8kW. A nagyobb, 1200W... 1300W-os mikrosütők fűtési peródusra eső, tényleges teljesítményigénye már 2 kW felett van.
Ezért kicsi (általában) a 10A-es kismegszakító a "csak 1kW-os" mikrosütőnek.

Feszültségesés, melegedés:
Egyfázison, 15 méter hosszú, 1,5mm2-es vezetékből kiépített áramkörön, 20A terhelőáram esetén ~10,6V lesz a feszültségesés. Ez 4,6%-ra jön ki, tehát sokkal tobb, mint az általános/világitási áramkörökre megengedett 1,5%, és van más is, mégpedig a bekövetkező vezetékmelegedés.
Akinek van erre módja, az terheljen meg ~20 A-rel, egy valamekkora darab, 1,5mm2-es vezetéket. Hacsak nem a kinnti hidegben történik ez, akkor rövid időn belűl nagyon meleg lesz az a vezeték.
Ezután el lehet képzelni azt, hogy egy zárt csőben, ahol semmi hűtés nincsen -és ráadásul ugyannak az áramkörnek a nullavezetője is ugyanúgy melegszik- mit eredményezhet az, ha van lehetőseg, akárcsak ideiglenesen is 20A-rel terhelni egy 1,5mm2-es vezetőt. (A 16A-es "EU standard" kismegszakító közel 20A-nál old le)
Kétlem, hogy lehetőseget kellene a tulajnak arra, hogy "fűtőkábelekké" alakítsa a lakás erőátviteli vezetékekeit.

Friss példa: egy 6 lakásos tömbház villamos kiviteli tervében a falba sülyesztett védőcsövek, dobozok, aljzatok, kapcsolók, világítótestek stb. pontos tipusa mellett, azok helye is cm-es(!) pontossággal volt megadva, és így tovább. Még az adott csőbe behuzandó vezetékek -keresztmetszete/száma/színe is meg volt határozva. Minden egyes aljzathoz 2,5 mm-es vezetékkel kellett leállni és 16A-es kismegszakítókat írt elő a tervező az egyes áramkörökre, az elosztótáblába. A világitási áramkörök 1,5 mm2-es vezetékből, 10A-es védelemmel voltak megtervezve.

Ki, hogy szerel, az a magánügye addig, amig baj nem történik és én szeretek nyugodtan aludni.
Rukk Mihály
(Villanyszerelő, KIF/KÖF kábelszerelő, FAM mérő/kismegszakító csere, Közös oszlopsoros munkavégzés, Emelőkosár kezelő, stb.)
Utolsó szerkesztés: 2012 febr. 19 14:32 Beküldte R_Mihály.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 19 06:42 #4153

 • Villamosság
 • Villamosság profilkép
Tisztelt Rukk Mihály

A következő idézetet a Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak kézikönyvéből (2011-es kiadás 89.old) másolom be. Ami számomra úgy tűnik hogy szöges ellentétben van az Ön legutóbbi írásával.

"Terhelésre az új szabvány az eddigieknél sokkal bonyolultabb méretezési eljárást javasol, nem veszi figyelembe azt, hogy a lakások nem fűtési áramköri vezetőinek terhelése évi átlagban 1000 óra alatt marad, így ezek néhány százalékos kismértékű túlterhelése elhanyagolható a vezeték élettartama szempontjából. ( A vezetékszabványokban megengedett hőmérséklet
8-10 fokkal való túllépése csupán azt jelenti,hogy az így túlmelegedett állapotú időszak kétszeresen számít bele az időtartamba.) Ha azonban elfogadjuk ezt a körülményt, akkor nem követünk el hibát,ha ezek áramköreinek méretezésénél továbbra is a visszavont MSZ 14550-1:1979 szabvány "C" csoportjának terhelhetőségét vesszük figyelembe. (....)
Ez 1,5mm2 rézvezetőre alapesetben 25A, amit a lakásokban felléphető legkedvezőtlenebb körülmények mellet sem szükséges csökkentő tényezők alkalmazásával 20A-nál kisebb értékre venni."

Ez azért elég messze van az Ön által írt 10A-tól. Érdekelne,hogy mi erről a véleménye.

Üdvözlettel
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 16 09:24 #4151

 • Nagy Mihály
 • Nagy Mihály profilkép
Tisztelt Csabi!

Csak kiegészítésképpen szeretném hozzátenni, hogy több kismegszakító egymás melletti beépítése esetén, illetve a terhelésektől függően a beépített bimetálok melegednek, melyek kb.: 1-2W fűtési teljesítményt is jelent megszakítónként. Ezek egymást is melegíteni fogják, ami a bimetálok idő előtti leoldásához vezetnek. Akár névleges áramerősség előtt leoldanak. Tehát a 20-30%-os tartalékhellyel érdemes kalkulálni az elosztó kiválasztásánál, hogy képes legyen leadni a termelt hőt az elosztó, és tudjanak hűlni a kismegszakítók.

Üdv:
N.M.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 08 09:39 #4149

 • R_Mihály
 • R_Mihály profilkép
 • TÁVOL
 • guru
 • Hozzászólások: 72
 • Köszönetek száma: 5
 • Karma: 6
Halkan jegyezném meg, hogy 1,5 mm2-es vezető még mindíg legfejlebb 10A névleges értékű védelemmel biztosítható túlterhelés ellen. (16A-es túláramvédelem csak E/2 vezetőér telepítés esetén jöhet esetleg szoba.)
(Esetleg, van ettől magasabb értéket javasoló/engedő szabvány?)

A 16A-es (EU standard) kismegszakító közel 20A-nál old le, és ez az áramérték már felmelegítheti káros mértékben az 1,5 mm-es vezetőt, a többségében elterjedt A1 telepítés esetében.
Valóban problémás az alzjatokba bekötni a 2,5 mm2-es vezetőket, de ez van. Az is megérne egy misét, hogy az adott aljzatra megadott Amper érték, névleges vagy maximalis terhelhetőséget jelent... nagyon nem mindegy.
Csabi beküldte:
Tc.
...
Én a saját lakásomban 2,5mm2 gerincet vinnék körbe, 1,5mm2 leágazásokkal.
...
Rukk Mihály
(Villanyszerelő, KIF/KÖF kábelszerelő, FAM mérő/kismegszakító csere, Közös oszlopsoros munkavégzés, Emelőkosár kezelő, stb.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 febr. 08 07:00 #4148

 • Josh
 • Josh profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 4
 • Karma: 0
Köszönöm Csabi!

Ez így teljesen elfogadható indoklás! A Fi-relé is része az új hálózatnak, nem akartam kihagyni semmi esetre sem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 13 17:57 #4126

 • Csabi
 • Csabi profilkép
Tc.

Én a 10 db konnektort egy szobában 2 (1) áramköre kötném.
(Szerintem a lényeg: "az egy szoba", itt még egy áramkört is normális lehet, mert egy lakószoba esetén a sok konnektor csak kényelmi szempontokat képvisel, és nem azt jelenti, hogy egyszerre 10 konnektornál dolgoznak mint egy műhelyben)

Én a saját lakásomban 2,5mm2 gerincet vinnék körbe, 1,5mm2 leágazásokkal.
(Mivel egy dugaljra sem várható 10A -nál nagyobb terhelés, de az előfordulhat, hogy az együttes terhelés viszont nagyobb lesz. Ezt akár 16A kismegszakítóval is jó lehet)

Több szerelő kollégám is folyton panaszkodik, hogy a 2,5mm2 vezeték túl merev a dugaljakba és egyéb helyekre történő bekötéshez

Itt még felhívnám a figyelmet az áramvédő kapcsolóra mert az a lakásokban kötelező.

üdv.:
Csabi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 13 17:14 #4125

 • Csabi
 • Csabi profilkép
T Nagy I.

Igazad van!!

üdv.:

Csabi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Válaszc: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 12 17:03 #4124

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
T. Csabi

A 3.pontot nem tudom értelmezni. Kifejtenéd miért nem védene meg egy kismegszakító több vezetéket?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válaszc: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 11 19:38 #4123

 • Csabi
 • Csabi profilkép
TC.

1., A védelmet (kisautomatát) nem a konektorokhoz kell választani, hanem a vezetékhez. Elsődleges cél a vezetékvédelem. Egy konektor ritkán kerül teljes terhelésre, viszont a sok kis fogyasztó könnyen gyorsan összeadhatja, a 16A -t.
2., Az én munkáimban egy áramkörön sok konektor van, mivel a cél az, hogy ha már szerelünk, akkor ne keljen utána hosszabítót alkalmazni. A lakásban, vagy irodában gyorsan elé kerül egy szekrény vagy egy kisasztal.
(Erre sincs szabvány, csak ajánlások)
3., Egy kismegszakító egy vezeték - különben nem védi meg a vezetéket!!!

üdv.:

Csabi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 05 05:57 #4115

 • Josh
 • Josh profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 4
 • Karma: 0
Köszönöm a hozzászólásokat!
Gyurmaúr checkoltam, és értem a leírtakat, eszerint fog készülni a hálózat. A felfűzés értelmezésében nem voltam teljesen képben, mert azt gondoltam, ha megszakítjuk a gerincvezetéket az már felfűzésnek minősül, de a hozzászólások alapján tisztázódott a fogalom.

Csabi, a nyomvonal valóban egyik dugaljtól megy a másikig, kb 20cm magasságban a padlótól, ezért szeretném, hogy mélyített dobozba kerüljön a kötés. Nem örülnék neki, ha minden dugalj felett a plafonnál kötődobozt kellene látni, de a leírtak szerint ez elkerülhető, és megfelelő az alacsony nyomvonal.

Valószínűleg Siemens dugaljak és kapcsolók lesznek felszerelve. Kismegszakítóból 16A-es lett beszerezve, de ezek szerint a 10A-es megfelelőbb védelmet nyújtana a dugaljak számára? Nincs túlságosan lekorlátozva a 10A-es által a dugaljak használhatósága? Bár komolyabb fogyasztót nem tervezek. TV, számítógép, porszívó, telefontöltő, Hifi stb. várható fogyasztóként.
Egyébként egy kismegszakítótól hány fázisvezető indítható? Köthető a 10 dugalj egy kismegszakítóra?
Utolsó szerkesztés: 2012 jan. 05 05:57 Beküldte Josh.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 03 16:17 #4114

 • csabi
 • csabi profilkép
TC.

1.,
Univill -es kollégával egyetértek
- melyik az a szabvány amelyik tiltja a szerelvény mögötti kötést a mélyített dobozban?
- melyik szabványban van benne hogy a mennyezettől 30cm –re kell menni a nyomvonalnak?
(ilyen nincs )
2.,
Az 1,5mm2 leágazás lehet bárhol konektor mögött, leágazó dobozban fent, vagy lent.
(Értelem szerint ……; :-)
A nyomvonalról nem kaptunk információt, gyakorlatilag Én azt feltételeztem, hogy a nyomvonal egyik dugaljtól megy a másikig, kb 20 - 30cm magasságbana padlótól a párhuzamosan. (De ez kevésbé fontos.)
3.,
„Én úgy tudom a dugaljak névleges terhelhetősége 16A, tehát a dugaljakhoz (esetünkben mindháromhoz) 2,5mm2-es kábellel kellene leágazni. Ilyen esetben a gerinc maradhat 2,5mm2-es vagy nagyobb kell?”

1,5 mm2 vezeték terhelhetősége az MSZ 2364-523 / 52-C3 táblázata szerint 15,5A +,- 2A szereléstől függően.
A 10A –es kismegszakító biztosan nem kiolvadó határértéke 1,13 x In azaz 11,3A, de az aminél biztosan kiolvad az 1,45 x In azaz 14,5 A. (jelleggörbe nyilvános)
Ez a 16A kismegszakítónál is igaz, tehát a 16A –os kismegszakító: 18A – 23A terhelést enged meg a 16A dugaljra.
Ezek szerint a 16 Amperes kismegszakító tutira engedi túlterhelni a 16A –es konektort (az más kérdés melyik gyártmány hogy viseli ezt.)
Arra megint nincs információ milyen terhelések várhatóak. Lakásban a szobai dugaljak max egy porszívót kapnak kb 1-2 KW, 4-10A. kevés a valószínűsége, hogy egy szobába két pórszívót használnak egyszerre így egy 10A kisautomatára 3-4 stb. dugalj is ráköthető.
Más a helyzet a fürdőszobában és a konyhában, vagy egy műhelyben, ahol lehet létjogusultsága az egy konektor egy kismegszakítónak.
4.,
Csokiba való kötés nem számit felfüzésnek (Ebben lehet vitatkozni)
Van olyan kötőelem aminek a hsználatával nem kell megszakítani a vezetéket a leágazásnál.
(az áramszolgáltató is használ ilyet a légvezeték házakhoz történő leágazásához – kicsiben is létezik, régebben én is használtam ilyetí)

De a szakembereket nem akarom ezzel untatni.

Aki nem az, még szigetelt szerszámmal se dolgozzon – mert az a szakiknak is tilos.

Üdv.:

Csabi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 01 19:21 #4113

 • Univill
 • Univill profilkép
Kedves Sándor!

Egy magára valamit adó szakember soha nem ír le olyat hogy " a szabvány azt írja..." Melyik szabvány melyik pontja? Innentől kezdve van miről társalogni, addig komolytalan az egész!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 01 19:08 #4112

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
Kedves Sándor! hűű,de nem mindegy, hogy kötődobozban ágaztajuk le az egyes dugaljakat, vagy 10x3,azaz 30 db vezetéket húzunk ki a mért főelosztótól! Ez egy vihar egy kanál vízben! Egy a lényeg, hogy a vezeték keresztmetszete megfelelő legyen és ne legyenek indokolatlanul hosszú vezetékszakaszok és persze ne legyen kábeldzsungel, hisz ahány párhuzamosan futó vezeték/kábelszakasz van, nos annyival nő az elektromágneses erőtér, hogy az egyéb externáliákról már ne is beszéljek. Tehát 10 dugaljat be lehet kötni vagy 3 db 3x2.5-es MBCu/MT,vagy 2db 3x2.5 és 1db 4x2.5- össel,de ha valaki csak 10Amper terhelést szeretne, akkor a 1.5-ös is elég, elágaztatás pedig a dugaljak feletti elágdobozban, mondjuk wago-val! Ennyi...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 01 07:54 #4111

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
Kedves Sándor,

dec 21-ig visszaolvastam, és nem látok arra utalást egyikünktől sem, hogy fel szeretnénk fűzni 2x3 vezetéket. Vagy figyelmetlenül olvasok?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2012 jan. 01 06:39 #4110

 • Sándor
 • Sándor profilkép
Tisztelt uraim !
Legjobb tudomásom szerint, a szabvány előírja : Szerelvényben kötést kialakítani TILOS, amennyiben a kialakítása ezt nem teszi lehetővé.Kérem ne jöjjenek azzal hogy a süllyesztett 2+p dugaljba lehetne 2x3 vezetőt is belekötni. ( Mert bankot rabolni is lehet, mégsem túl szabályos .)
Tehát minden dugaljhoz külön fázist, nullát, PE vezetöt kell vinni. Az hogy ezt közvetlen az elosztótáblától, vagy több kötődoboz kialakításával érjük el az teljesen mindegy.
A padló dugaljakkal kapcsolatosan csak annyit, hogy abban gyárilag lehetőség van kötés készítésére.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 31 15:42 #4106

 • Szelei
 • Szelei profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 5
 • Köszönetek száma: 1
 • Karma: 0
gyurmaúr gondolom dug alzatonként áll le az 1,5-ös vezetékekkel és így nem értem miért okoz esetleg utólagosa gondot, meghibásodás. Ha minden dug alzat meg kapja külön a fázist, nullát, földet ott nem lehet sem túlterheléses sem pedig kötés probléma. Nem úgy ha 2,5mm2-es el kötök felfűzve. Mivel rossz tervezésű, kivitelezésű, silány aljzatok nem viselik el a két 2,5 mm2-es bekötést.
Szelei István
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 31 06:40 #4104

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
Nem biztos, hogy egyre gondoltok Csabival. Én úgy értelmeztem sorait, hogy Fent egy elágazódoboz, fügőőlegesen leáll a dugaljhoz, és ott a mélyített dobozban kialakítja a kötést a dugaljaknak.
pl 4-es keretben 4db dugaljnál Csabi megoldása tökéletes. Semmivel nem lesz nagyobb vezetékhossz vagy le-fel vezeték.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 30 17:44 #4103

 • R_Mihály
 • R_Mihály profilkép
 • TÁVOL
 • guru
 • Hozzászólások: 72
 • Köszönetek száma: 5
 • Karma: 6
gyurmaúr
Én nem látok a jövőbe... Nem tudom megitélni azt, hogy lesz-e akkora terhelés azon a vezetőn, amelytől melegedhet-e káros mértékben az az 1,5mm-es vezető, 16A-es névleges leoldási áramú, túlterhelés elleni védelem alatt.
Ám ha Ön úgygondolja -saját megfontolásból- hogy eltér a vonatkozó ajánlástól, ezt persze megteheti, azonban -bármiféle probléma esetén- a felelősség is az öné lesz.
Rukk Mihály
(Villanyszerelő, KIF/KÖF kábelszerelő, FAM mérő/kismegszakító csere, Közös oszlopsoros munkavégzés, Emelőkosár kezelő, stb.)
Utolsó szerkesztés: 2011 dec. 30 17:44 Beküldte R_Mihály.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 29 19:10 #4097

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
Csabi, ezzel csak egy gáz van, hogy mivel szabványosan a csöveknek a plafontól 30cm-re,vízszintesen KELL haladni, ezért feleslegesen csinál egy hosszú le-fel vezető vezetékszakaszt ahhoz, hogy azt a dugalj mélyített süllyesztékében kösse össze. Miért kell ennyire túlbonyolítani,amikor évtizedek óta úgy "fűznek" fel dugaljat, vill kapcsolót, hogy "fent" csinálunk egy kötődobozt és abban ágaztatunk le és pont... Ja és akkor lehet a dugalj felé haladó függőleges vezetékszakasz 1.5-ös, míg a vízszintes gerinc rendre 2.5-ös, hisz az elág és a dugalj között max 2-2.5m a vezetékhossz,tehát itt nem lesz, nem lehet akkora feszültségesés, hogy az melegedjen, viszont ha sok fel-le menő szakaszt csinálunk, azzal indokolatlanúl megnöveljük a gerincvezeték hosszát, ezzel jó táptalajt bizosítunk a feszültség esésnek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 29 18:57 #4096

 • csabi
 • csabi profilkép
TC.

Véleményem szerint, ha csokiban illetve egyéb módon kötöd meg a PE,F,N vezetőt, a konektor mögött (egy mélyített dobozban) az nem tekinthető felfűzésnek.
(felfűzés, az ha egy testet bekötsz, majd erről a testről egy másik csavarral rákötsz egy másik testet)

Lehet 1,5mm2 leágazás, de ebben az esetben kismegszakítónak ehhez az átmérőhöz kell igazodnia. (10A javasolnék)

Csabi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 29 18:48 #4095

 • Csabi
 • Csabi profilkép
TC.

Véleményem szerint, ha csokiban illetve egyéb módon kötöd meg a PE,F,N vezetőt, a konektor mögött (egy mélyített dobozban) az nem tekinthető felfűzésnek.
(felfűzés, az ha egy testet bekötsz, majd erről a testről egy másik csavarral rákötsz egy másik testet)

Csabi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 29 17:29 #4094

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
Hát, szerintem bőségesen leírtuk (tam), úgyhogy lécci, vedd a fáradságot és checkold le! 3 csőben, csövenként 3-3 vezeték, azaz L(fekete),N(kék),PE(zöld-sárga). 1.sz cső megy az 1-3 sz dugaljakhoz, min 2 db elág dobozzal, melyekben wago-val lesznek elágaztatva a vezetékek(mind 3 szín), 2.sz cső megy a 4-7sz dugaljakhoz, mivel ez a társulat 4 dugaljból áll, itt lehet akát 2db L vezető is, így tehát a 2.sz csőben L1,L2,N,PE vezetékek futnának,hasonlóan elágaztatva, mint a fentebb említet. 3.sz csőben pedig a 8-10sz dugaljakig fog menni megintcsak 3 vezeték, azaz L,N,PE és -ki hitte vón- ismét csak a fentebb említett módon fognak elágazni. Remélem, már érthető?!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 29 11:08 #4093

 • Josh
 • Josh profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 4
 • Karma: 0
Kicsit visszakanyarodva a kérdésemhez. Hogy lehetne bekötni 10 dugaljt egy szobában ha szakszerűek akarunk lenni? A kábelek csőben húzva lesznek vezetve, de minden dugaljhoz nem lehet külön csővel elindulni a kismegszakítótól (10 cső 3x10 vezeték).
2,5mm2-es gerincvezetékeket használva, 3 csőben vezetve külön fázis, null és védővezetőt, el lehetne indulni a kismegszakítóktól, és a 3 csőben 3x2,5mm2 gerincvezetékekről 1,5mm-es vezetékekkel leágazni 3-3-3 dugaljhoz. Ez a kötés milyen problémákat okozna? 3 pólusú wago-val lenne kötve a dugaljaknál, mélyített dobozban.
Azt hogy a gerincvezetéket meg kelljen szakítani minden dugaljnál hogy tudom elkerülni?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 22 16:58 #4089

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
Ugyanaz fog történni a CSE szekrénynél is mint egyéb nullaszakadásnál. A 230V-os konnektorokba dugott eszközök vagy gyorsak lesznek, vagy lassúak. :) A zöld csoportba tartozók rövid életre számíthatnak.

Szerintem ezt nem kellene tovább feszegetnünk, mert végül eljutunk a paksi csillagpontig. :)

ui: Szerintem senki sem javasolta az armatúrák átkötését 1 fázisra.
Én is azt írtam, hogy "egy világítási áramkör", ami nem összekeverendő az 1 fázissal akkor sem, ha (természetesen) 1 nulláról írtam!
"elég 1db N vezeték és egy háromfázisú kapcsolója is van"
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 22 07:40 #4087

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
Oké, Urak, tudom, érzem és értem a dolgot, hisz én is hárítottam már el elégett, meglazult N vezetékből, N bontóból adódó súlyos helyzetet. De még 1x kérdezem, mi a helyzet mondjuk egy CSE, vagy egyéb más csatlakozószekrénnyel, melyben van 400 és 230V-os dugalj, tehát 3 fázis ,N, PE megy bele és a 230V-os -mondjuk 3 db- "háztartási konnektor rendre L1,L2,L3 fázisokra vannak kötve. Gondolom, nem egy ilyen csatlakozó szekrényt szereltetek már fel eddigi munkásságotok során és gondolom, ti is így kötöttétek a 230V-os dugaljakat?? Ez gyakoraltilag ugyanaz a szitu -legalább is a 230V-os háztartási dugaljak szemszögéből megitélve- mint a CSE, vagy egyéb sok-sok dugaljat tartalmazó fali csatlakozószekrény. Az 3 vagy 6 fénycsöves armatúrákról pedig annyit, hogy annak ellenére, hogy nálam is volt olyan, hogy egy szerlésnél téptem a hajam ,mert az MM-fal vezeték N ere megadta magát, ezért a 3x40W-os armatúra fénycsövei úgy villogtak felváltva, mint a stoboszkóp lámpák egy ócska disco-ban, viszont azért nem kötöttem át az egész helyiség 30 armatúráját 1 fázisra, hanem 2 armatúra között egész egyszerűen kiváltottam a megbízhatatlannak látsz MM-fal veztéket egy 5x1.5-ös MT-re, "oszt jónapot"...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 22:00 #4086

 • R_Mihály
 • R_Mihály profilkép
 • TÁVOL
 • guru
 • Hozzászólások: 72
 • Köszönetek száma: 5
 • Karma: 6
Jópár nullaszakadást javítottam az idei évben is. (Egy tulaj új fagyasztót vett, egy nullaszakadás miatt. Amúgy házibarkács munka volt...)
A nullavezetőn ugyanúgy üzemi áramok folynak, mint a fázisvezetőn, és mégis, valami rejtélyes okból kifolyólag, szokás lazán kezelni azt a nulla vezetőt.

Ráadásul, a nullavezető érintkezésihibája/szakadása rendszerint sokkal több anyagi kárt okoz, mint amennyit a fázisvezető(k) szakadása szokott okozni.
Rukk Mihály
(Villanyszerelő, KIF/KÖF kábelszerelő, FAM mérő/kismegszakító csere, Közös oszlopsoros munkavégzés, Emelőkosár kezelő, stb.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 20:44 #4085

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
„mivel azok vezetéke/kábele úgyis együtt érkezik, azaz egy csőben, illetve egy kábelben MT/MBCu, ezért azokat úgyis elágdoboz segítségével ágaztatjuk le a gerincről”
EZ nem minden esetben van így! Alapból szinte az összes panelházban a parkettaszegélyben vagy padlószőnyeg szegélyben vezették el a kábeleket / vezetékeket és a konnektorok fel vannak fűzve
„ A másik: miért jön mindig mindenki ezzel a N ér szakadással?”
Gondolom tapasztalatból. Mert nem is ritkán fordul elő. Sőt néha a szerelők is szétkötik a nullát fesz alatt, mert bekötne még egy vezetéket a csokiba és miután elment, hívják a TV szerelőt mert nem működik a készülék. Áramszolgáltató szakemberei is több helyen eljátszották a háromfázisú mérő ellenőrzésekor fesz alatt kikötötték a nullát és a lakónak elég sokba került a háztartási gépek javítása. De egy figyelmetlen szerelő is tud elosztóban rosszul bekötni N vezetéket aminek szintén a készülékek itták meg a levét. És folytathatnám, mert karbantartással és javítással is foglalkozom már 35 éve. Hidd el a többiek sem ok nélkül jönnek mindig ezzel.
Az írásod további része világításról szól. Megjegyezném, hogy nullaszakadás (villanyszerelő gyengén húzta meg a főelosztóban a csavart) miatt 40-ből 26 armaturában kellett előtétet cserélni és a hozzá tartozó csöveket is. Mellesleg a pénztárgép és a megfigyelőrendszer is elszállt. Úgy vették észre, hogy megfigyelőrendszer meghalt, világítás össze vissza fényerőt váltott, majd biztosító kioldott. Szerelő kiment, nullát újrakötötte. Utána egy armatúra kigyulladt. Másnap a következő is. Utána hívtak kivizsgálni az esetet. 26 előtétnek voltak sérülései a magasabb feszültségtől.
Végül: A 230V-os konnektorok egy-egy áramkörnek számítanak, tehát jár nekik a külön N vezeték. A példádban szereplő 3x36W-os armatúrák is egy világítási áramkör részét képzik, tehát elég 1db N vezeték és egy háromfázisú kapcsolója is van. A N vezetékek számának az áramkörök számával azonosnak kell lennie.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 19:25 #4083

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
Nos, látom "forró drót" van! Tehát, maradjunk annyiban, hogy lehetőleg NE fűzzünk fel dugaljakat, hanem -mivel azok vezetéke/kábele úgyis együtt érkezik, azaz egy csőben, illetve egy kábelben MT/MBCu, ezért azokat úgyis elágdoboz segítségével ágaztatjuk le a gerincről. A másik: miért jön mindig mindenki ezzel a N ér szakadással? Ezzel az erővel elszakadhat akár az L1,netán az L2, de horribile dictu; az L3, sőt még nota bene a PE ér is és akkor aztán ott a káosz. És mi van akkor, ha egy CSE típusú, 400 és 230V-os dugaljak széles választékát tartalmazó csatlakozó szekrény 5X4mm2-es betáp kábelén szakad el az N és csak az N??? Vagy adva van pl 4 db 3x36W-os fénycsőarmatúra, melyet minden normális szerelő 3 fázisra köt,ha már az adott az épületben. Ezzel az erővel a fél országban álmatlan éjszakáinak kellene lenni a villanyászoknak, akik évtizedeken keresztűl 5x1.5-es kábelekkel kötötték 1-1 épület, üzem, garázs, műhely, iroda, tanterem, stb 3x58(65)W-os, 3x36(40)W-os, vagy 6x18(20)w-os armatúráit.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 18:32 #4079

 • Nagy I
 • Nagy I profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 12
 • Karma: 5
Üdv mindenkinek!

Szerintem teljesen logikus:
Ha a PE más néven védővezető megszakad a felfűzés miatt, akkor a mögötte lévő áramkör védővezeték nélkül marad, esetlegesen meghibásodó készülék életveszélyessé is válhat. Logikusan ha a N vagy L vezető szakad meg, akkor valami nem működik. Ez ugye - az intenzív osztály kivételével - nem akkora gond mint a védővezeték hiánya, mert maximum valami nem működik.
A felfűzött konektorokat azért fogadták el, mert feltételezték, hogy szakember szereli ki-be.

A három fekete egy kék egy zöldsárga gerinc legnagyobb hibája, hogy a nulla szakadása esetén a fogyasztókra a saját ellenállásuk – ami eltérő- arányában elkezdenek osztozkodni a 400V-on ami bejövő nulla hiányában átfolyik rajtuk. Amelyik fogyasztó jobban jár azon esetleg csak 80V esik, a másiknak marad 320V. Ugye az utóbbinak egy számítógép vagy egy TV nem nagyon örülne.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 08:40 #4077

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
na még 1x, mert a captcha néha több értelmű is lehet. Tehát, én voltam a "névtelen", sorry...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 08:34 #4076

 • Névtelen
 • Névtelen profilkép
Egy pontosítás, a CSE "szekrényben" a 3 db 230V 16A-es,1 fázisos dugalj természetesen L1,L2,L3 fázisokra van elosztva. Amit viszont a 20m-es betáp kábellel szerettem volna sugalni, hogy inkább fontosabb a betáp kábel hossza, hiszen a feszültségesés az a "mumus", mely megkeseríti a villanyász életét, hiszen annak értéke "hivatalosan" 1-3% között lehet. S ebből a szempontból nagyon nem mindegy, hogy az adott dugaljba milyen feszültségesést produkáló berendezést dugaszolunk, mely tény a kivitelezéskor sok esetben még nem tudható. És ugye egy 400/230V-os csatlakozószekrény esetében használhatunk 400v-os 3L+PE, illetve 3L+N+PE csatlakozású gépeket, illetve több db 230V-os 1L+N+PE csatlakozásúakat is, melyek tudvalévőleg más-más feszkóesést produkálnak ugyanabban a betápkábelben, pedig lehet mindegyik akár 16A-es üzemi áramerőségű is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 21 08:21 #4075

 • Névtelen
 • Névtelen profilkép
Hopplá, most látom, hogy itt komoly dialógus alakult ki a felfűzés tekintetében. Abban én látok logikai hibát, hogyha egyszer nem fűzhető fel a PE vezető, akkor hogy lehetne felfűzhető az ugyanabban a csőben, MT/MBCu esetében ugyanabban a kábelköpenyben futó L,N vezető? Aztán, miért is nem lehet 3x3db 230V-os háztartási dugaljat 5x2.5mm2-es MT/MBCu kábellel bekötni, úgy hogy a házi főelosztóban beteszel nekik vagy C10-es, vagy C13-as kismegszakítót, mely egyébként "szobai" használatra tök elég, hiszen a szobában általában nem használunk 2.5kW-nál erősebb cuccokat és általában nem terheljük ki mind 3 fázisvezetőt egyszerre ennyivel. Aztán pl. hogyan kötsz be egy olyan -mondjuk CSE típusú- csatlakozószekrényt, melyen van egy 400V 16A 5P-s, valamint 3 db 230V 16A 3P-s dugalj, ahol ugye előfordulhat, hogy mind 3 230V-os "háztartási" dugaljat használjuk, melyeknek C16A-es kismegszakítója van, tehát összesen szumma 48A-el terheljük a CSE szekrény mondjuk 5x2.5mm2-es (4mm2-el ilyet nem nagyon szoktak kötögetni,de tegyük fel, hogy azzal kötötték,akkor is fennáll a kérdés) betáp kábelét,annak N vezetőjét, mely mondjuk 20m hosszú? Ez ugye nem lehetetlen???
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 19 15:53 #4068

 • Szajkó József
 • Szajkó József profilkép
Ó ez örök téma:)

Felfűzés: semmi gond nincs ha fázis illetve nulla vezetőről van szó, de a védővezetőt felfűzni szigorúan tilos!!!

Keresztmetszet 3 fázis esetén 1 fázisú fogyasztok tömeges felhasználásakor:
Nem javaslom az 5×2,5 keresztmetszetet ugyanis több előírást is megszegnénk vele. Méghozzá az alábbiakat: minden áramkörhöz saját null és védővezetőt kell vezetni ( egy fázisú rendszerben kell gondolkodni!!) illetve a legfontosabb hogy a vezeték terhelhetősége sem felel meg aszimmetrikus terhelés esetén és a legnagyobb eltérésesetén a nulla terhelődik! gyök2 vel több mint a tervezett fázis áram értéke.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 19 07:54 #4067

 • Josh
 • Josh profilkép
 • TÁVOL
 • újonc
 • Hozzászólások: 4
 • Karma: 0
Köszönöm a választ!
Igen, 230V-os „háztartási” dugaljakról van szó, és három fázis van. A kábelezés csőben fűzve.
Tehát ha a gerincvezeték megfelelő keresztmetszetű, le lehet ágazni több (3db) dugaljhoz is. Ami kérdésként felmerült ezzel kapcsolatban, hogy, mint írtad, 16A-os dugaljak esetén 2,5mm2-es kábellel kell leágazni a gerincről. Én úgy tudom a dugaljak névleges terhelhetősége 16A, tehát a dugaljakhoz (esetünkben mindháromhoz) 2,5mm2-es kábellel kellene leágazni. Ilyen esetben a gerinc maradhat 2,5mm2-es vagy nagyobb kell?
Másik kérdés hogy elágazás doboznál nem okoz problémát, ha megszakad a gerincvezeték (wago-nál vagy csokinál)? Esetleg lehet úgy leágazni róla a dugaljakhoz, hogy ne szakítsuk meg?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Felfűzött konnektorok 2011 dec. 15 17:02 #4052

 • gyurmaúr
 • gyurmaúr profilkép
ÁÁÁ,dehogyis... 10 konnektor -gondolom, 230V-os, ú.n. háztartási" dugaljról van szó- esetén 3-3 dugaljat kell 1-1 fázisra kötni, melyet lehet úgy is csinálni, hogy a mért főelosztótól-főként, ha van 3 fázis,400V-od- hozol vagy egy 5X2.5mm2-es MBCU, vagy MTK, vagy csőben 3db fekete,1 db kék, 1 db zöld-sárga MCU vezetéket és azokat úgy "fűzöd fel", hogy mindegyik dugalj felett kialakítasz 1-1 elág dobozt és onnét jössz le a dugaljig dugaljanként 1-1 3x1.5-ös, illetve 16A-nél 3x2.5-ös MBCU/MTK, vagy csőben 1db fekete, 1db kék,1 db zöld-sárga -hasonló keresztmetszetű MCU vezetékkel, vagy pedig szintén a mért főelosztótól eljössz legalább 3db 3x2.5mm2-es MBCU/MTK, vagy 3 csőben 1-1-1db fekete,kék,zöld-sárga MCU vezetékkel és azokat "fűzöd fel" a fentebb leírt elágdobozos módszerrel. Figyelem: elágdobozban CSAK "csokival", vagy wago vezetékösszekötővel ágaztathatsz le. Csokiból használj legalább 6mm2-es vezetékhez valót, hogy kényelmesen beleférjen a több vezetékvég.Ja és lehetőleg 1000V-ig szigetelt szerszámokkal kötögesd be a már elkészült dugaljakat összekötő gerincvezetéket a mért főelosztó kismegszakítóihoz, vagy ha van, akkor szakaszoló főkapcsolójához. Hajrá...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Felfűzött konnektorok 2011 dec. 15 05:44 #4050

 • Névtelen
 • Névtelen profilkép
Tisztelet villanyszerlők!

Több helyen találtam azt az információt, hogy a konnektorok "felfűzött" bekötése nem szakszerű bekötési módszer, viszont a szakszerű bekötésről csak annyit találtam, hogy minden konnektorhoz külön fázist, nullát és földelést kell vezetni. Ezt megértem, csak nem tudom elképzelni. A kérdésem az lenne hogy a gyakorlatban ezt hogy valósítják meg? Ha van egy szobában 10 konnektor akkor 10*3=30 db vezetékkel kell elindulni hogy minden konnektorhoz jusson külön fázis, nulla és földelés?.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
 • Oldal:
 • 1
Powered by Kunena Fórum